Никола Кемилев прекъсна почти двегодишна суша със спечелването на шестия ранкинг турнир по снукър за сезон 2014/2015!

Никола Кемилев е шампионът на шестия ранкинг турнир по снукър за този сезон, "с което за пореден път доказа, че е един от най-добрите снукър състезатели в България", сподели председателят на Българска снукър федерация Олег Велинов по време на награждаването.

Последната титла Коко спечели преди близо две години, когато на 10 март 2013 г. на финала на седмия ранкинг турнир категорично победи Братислав Кръстев ("Академията") с 4-0 в пловдивския спортен клуб "Чикаго" ("ДеНиро"). И този път съдбата срещна Кемилев и Брандо, само че на полуфинал и отново победата беше категорична за състезателя на с.к. "Емоушън" - 3-0.
На финала Никола трябваше да се справи с шампиона от четвъртия ранкинг турнир за този сезон - Христо Сираков ("Чикаго"). Въпреки, че пловдивчанинът откри резултата с уверена игра, Кемилев не даде втори фрейм на съперника си и затвори срещата с 4-1.

Третата купа - тази за най-голям брейк на турнира, заслужи Георги Величков ("Академията"), който в срещата си с Димитър Механджийски разчисти масата с брейк от 93 точки!
Общо пет халф-сенчъри брейка бяха направени на турнира:

93, 74 - Георги Величков
59, 58 - Братислав Кръстев
59 - Цветан Павлов ("Емоушън")

Величков - шампионът от петия кръг на републиканския шампионат, откри турнира със серия от 74 точки в първия фрейм на на мача срещу Иван Кюпов ("Чикаго"). Въпреки това Кюпов успя да изравни и дори поведе 2-1, но не намери сили да премине в следващия кръг и Георги го обърна..
Другите срещи, решени в последен фрейм бяха:

* Жана Митова ("Академията") 2-3 Красимир Камешев ("Чикаго")
* Виктор Илиев ("Академията") 3-2 Джонатан Мейби ("Сенчъри") - въпреки, че падаше с 0-2, 13-годишния Виктор успя да обърне мача. Така статистиката между двамата вече е 2-0 за младока.
* Христо Сираков 3-2 Калин Върбанов ("Стикс")
* Цветан Павлов 3-2 Димо Ангелов
* Братислав Кръстев 3-2 Николай Христов ("Стикс") - Треньорът изоставаше 1-2 и беше на косъм от загуба, когато в четвъртия фрейм след флук заби 58 точки и остана в мача. Христов продължи да диктува темпото, но Брандо просто беше целунат от съдбата и успя да се измъкне от трудната схватка.
* Ивайло Пеков ("Емоушън") 2-3 Никола Кемилев - Емоушънското дерби може би беше един от най-зрелищните мачове. Истинска престрелка, блицкриг или просто българският вариант на мач между Съливън и Тръмп - изключително атакуваща игра, при която малкото пропуски се наказваха с тежки точкови серии.

След месец - на 14-15 март, с.к. "147" в Пловдив ще е домакин на седмия ранкинг турнир. Всички с нетърпение очакваме първото официално родно сенчъри.

ПС: Веднага след нашия турнир, в Малта започват Европейските първенства по снукър от тура на Европейската билярд и снукър асоциация за 2015-та:
- за младежи до 21 годишна възраст (21-26 март) и
- за отбори - дами, мъже, ветерани (26 март - 1 април).
Председателят на БСФ съобщи, че има още квоти за отборното при мъжете и призова всеки желаещ отбор да изпрати запитване за повече информа
ция на zapisvane@bulgariansnooker.com.

За чудесните снимки благодарим на Жаклина Симова.

БСФ