Виктория МАСТЪРС 2012/2013: Шампион - Красимир Камешев надви Никола Кемилев в инфарктен, равностоен и качествен двубой

 

Най-добрите 16 снукър състезатели в страната закриха сезон 2012/2013 с равностоен и качествен снукър на Виктория МАСТЪРС, проведен в Бродекс снукър клуб, Ловеч между 17-ти и 19-май!
Както казват в Меката на снукъра - Англия, "Мастърс турнирът изважда на показ най-доброто от играчите и е твърде жалко, че правилата налагат да има и загубили".

Българската снукър федерация определя Мастърса като един от най-качествените снукър турнири за сезона и благодари на генералния спонсор Застрахователно АД "Виктория" за гласуваното доверие и подкрепата в осъществяването на българския турнир с най-голям награден фонд до момента - 10 000 лева.

На закриващата церемония в събота, президентът на БСФ - Олег Велинов, изказа признателността си към Асоциацията на снукър реферите в България като връчи наградни плакети на председателя й Ангел Геранов.

Награди бяха връчени и в категорията "Най-прогресиращ млад състезател за сезон 2012/2013". 14-годишният Теодор Чомовски от София и 17-годишният Юлиян Сербезки от Кюстендил си заслужиха престижните статуетки.

 

 

Задължително трябва да отбележим и постижението на друг кюстендилец - Лъчезар Гергов. Изглежда форматът 4 от 7 му приляга, защото както на Републиканското, така и на Мастърс-а Гергов стигна до полуфинал, където оказа сериозна съпротива на опитния Никола Кемилев (София).

Другият полуфинал също беше много оспорван и се реши в последен фрейм в полза на Красимир Камешев (Пловдив) над Георги Величков.

Двамата финалисти направиха изключително силен и качествен мач с тактика, обрати и държаха публиката и съдията Цветомир Ноев в напрежение до последно.
Първият фрейм изглеждаше спечелен от Никола, но Красимир успя да излезе от зоната на снукърите и му го открадна. Кемилев направи две тежки точкови серии и бързо възстанови равенството. Следващите три фрейма бяха осеяни със стратегия и Краси надви във всичките, за да поведе с 4-1. Когато вече всички си мислеха, че мачът отива към 5-1, нямащ какво да губи, Никола Кемилев направи невъзможен обрат и за втори път доведе мача до равенство 4-4. В последния, решаващ фрейм напрежението се режеше с нож! Стигна се и до "re-rack" - рестартиране на фрейма поради достигане на патова ситуация. Никола имаше два златни шанса за големи точкови серии, но не успя да се възползва от тях, което беше достатъчно за Красимир да наведе везните в своя полза.

Така сезонът започна и завърши с победи на Красимир Камешев, който спечели първия ранкинг турнир, а сега стана и шампион на българския Мастърс!
За Никола Кемилев сезонът донесе две ранкинг титли и две вицешампионски купи!

Купата за най-голям брейк на Мастърса спечели Георги Величков (София) с точковата си серия от 62 точки. Още в първия си мач той направи 50, но беше задминат със серия от 56 на друг силен брейкбилдър - Ивайло Пеков (Пловдив). Впоследствие Георги отново успя да поведе в надпреварата с брейка от 62, с който устоя на всичките атаки на турнира.

Беше връчена и купа за най-голям брейк за сезона - Братислав Кръстев (София) промени историята на българския снукър със своите 99 точки. Той вдигна летвата толково високо, че следващият най-висок брейк в България ще трябва да е сенчъри!


Щастливи сме от бързото и великолепно развитие на снукъра в България и пожелаваме успех на нашите състезатели през месец юни на предстоящото Европейско първенство в Полша както и на първия турнир от професионалния тур за сезон 2013/2014 - ПиТиСи Виктория България Оупън!

БСФ